Kategoria: Dalmatyńska kuchnia

Oliwki i oliwa z oliwek

Oliwa jest najliczniejszym i najważniejszym owocem Dalmacji, a podczas historii było podstawą przetrwania na wyspach i na obszarach przybrzeżnych. Dawała to wszystko, co człowiekowi było niezbędne do przetrwania: drewno opałowe, liście na paszę dla...

Wina Dalmacji

Chociaż wina chorwackie dopiero niedawno zaczęły się pokazywać na mapie winiarskich potęg ze swoimi czerwonymi winami z południa i ekspresyjnymi białymi z północy, winna historia Chorwacji sięga wstecz 2500 lat, okresu Ilirów. Historia ta...

Kuchnia Dalmacji

Dania chorwackie przygotowane w regionie Dalmacji są specyficzne ze względu na sposób przygotowania jedzenia. Większość dań jest gotowanych część przygotowuje się na grillu (gradele) lub piecze (słynna peka, dalmatyńska metoda pieczenia). W Dalmacji najwięcej...